Čokoládovo-pomerančový dort z cizrny
Jistě jste si už u mých receptů všimli, že cizrna se dá bez problémů použít jako náhrada mouky či tuku do dezertů. Dopřejte si a ochutnejte zdravou cizrnu s originální čokoládovo-pomerančovou chutí v podobě vynikajícího dortu. Recept je skutečně velmi jednoduchý a věřím, že tento čokoládovo-pomerančový dort z cizrny bez mouky si určitě vyslouží čestné místo ve vašem dezertním jídelníčku. Cizrny a avokáda si v tomto receptu ani nevšimnete.
Zdravá verze čokoládového dortu je plná vlákniny, vitamínů, minerálů, obsahuje vysoké množství bílkovin, stopových prvků a zároveň málo cukru, žádnou mouku a nenajdete v něm ani přebytečný tuk. Čokoládovo-pomerančový dort z cizrny je poměrně nízkokalorický a vhodný i pro celiaky. Pokud milujete banány, v tomto receptu se dokonalost čokoládového dortu završí zdravou a nesmírně chutnou avokádovo-banánovou polevou. Jednoduše sen. Třtinový cukr můžete nahradit kokosovým, případně nízkokalorickým xylitolem.
Všechny suroviny spolu vytvářejí vyváženost chutí a vláčnou konzistenci. Spojení avokáda a kakaa je přece výborné a nikdy nezklame. Přináším vám rychlý a snadný recept na čokoládovo-pomerančový dort z cizrny, který je jako stvořený pro milovníky čokoládových chutí v zdravějším a nutričně vyváženém provedení.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- 2 HR (480g) uvařené cizrny (1/2 v suchém stavu) (koupíte zde)
- 4 vejce
- 1 HR třtinového cukru
- 1/2 HR kakaa (doporučuji tohle)
- 1 pomeranč - šťáva a nastrouhaná kůra
- 1/4 HR vody
- 2 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
- Na polevu:
- 2 banány
- 1/2 avokáda
- 3 PL kakaa (doporučuji tohle)
- trochu nastrouhané pomerančové kůry
Postup
- Cizrnu přes noc namočíme ve vodě, propláchneme ji a potom ji uvaříme v slabě osolené vodě doměkka.
- V mixéru rozmixujeme uvařenou cizrnu spolu s vodou, kokosovým olejem a šťávou z 1 pomeranče co nejvíce dohladka.
- Směs nalijeme do misky a vmícháme do ní všechny ostatní ingredience.
- Hotové těsto nalijeme do nepřilnavé dortové formy (s průměrem zhruba 20 cm), případně jiné formy. Dort pečeme 40-50 minut na 180 stupňů. Dort je hotový, když na špejli nezůstane syrové těsto.
- V mixéru dohladka rozmixujeme banány, polovinu avokáda a kakao. Hotovou polevu rozetřeme na vychlazené těsto a posypeme trochou pomerančové kůry.
- Dort dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.
Čas přípravy | 60 minut | |
Vydatnost | 8 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 225 KCal | |
Sacharidy | 38 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 7 g | |
Tuky | 8 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah vlákninyBez lepkuBez ořechůZeleninaDezerty bez mlékaZdravé dezerty bez ořechůRecepty s avokádem bez moukyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!