ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Čokoládovo-pomerančový dort z cizrny

Čokoládovo-pomerančový dort z cizrny

Jistě jste si už u mých receptů všimli, že cizrna se dá bez problémů použít jako náhrada mouky či tuku do dezertů. Dopřejte si a ochutnejte zdravou cizrnu s originální čokoládovo-pomerančovou chutí v podobě vynikajícího dortu. Recept je skutečně velmi jednoduchý a věřím, že tento čokoládovo-pomerančový dort z cizrny bez mouky si určitě vyslouží čestné místo ve vašem dezertním jídelníčku. Cizrny a avokáda si v tomto receptu ani nevšimnete.

Zdravá verze čokoládového dortu je plná vlákniny, vitamínů, minerálů, obsahuje vysoké množství bílkovin, stopových prvků a zároveň málo cukru, žádnou mouku a nenajdete v něm ani přebytečný tuk. Čokoládovo-pomerančový dort z cizrny je poměrně nízkokalorický a vhodný i pro celiaky. Pokud milujete banány, v tomto receptu se dokonalost čokoládového dortu završí zdravou a nesmírně chutnou avokádovo-banánovou polevou. Jednoduše sen. Třtinový cukr můžete nahradit kokosovým, případně nízkokalorickým xylitolem.

Všechny suroviny spolu vytvářejí vyváženost chutí a vláčnou konzistenci. Spojení avokáda a kakaa je přece výborné a nikdy nezklame. Přináším vám rychlý a snadný recept na čokoládovo-pomerančový dort z cizrny, který je jako stvořený pro milovníky čokoládových chutí v zdravějším a nutričně vyváženém provedení.

1 hrnek = 250 ml

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).

Ingredience

  • 2 HR (480g) uvařené cizrny (1/2 v suchém stavu)
  • 4 vejce
  • 1 HR třtinového cukru
  • 1/2 HR kakaa (doporučuji tohle)
  • 1 pomeranč - šťáva a nastrouhaná kůra
  • 1/4 HR vody
  • 2 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
  • Na polevu:
  • 2 banány
  • 1/2 avokáda
  • 3 PL kakaa (doporučuji tohle)
  • trochu nastrouhané pomerančové kůry

Postup

  1. Cizrnu přes noc namočíme ve vodě, propláchneme ji a potom ji uvaříme v slabě osolené vodě doměkka.
  2. V mixéru rozmixujeme uvařenou cizrnu spolu s vodou, kokosovým olejem a šťávou z 1 pomeranče co nejvíce dohladka.
  3. Směs nalijeme do misky a vmícháme do ní všechny ostatní ingredience.
  4. Hotové těsto nalijeme do nepřilnavé dortové formy (s průměrem zhruba 20 cm), případně jiné formy. Dort pečeme 40-50 minut na 180 stupňů. Dort je hotový, když na špejli nezůstane syrové těsto.
  5. V mixéru dohladka rozmixujeme banány, polovinu avokáda a kakao. Hotovou polevu rozetřeme na vychlazené těsto a posypeme trochou pomerančové kůry.
  6. Dort dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.
Kniha Fit recepty 1
Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy60 minut
Vydatnost8 krajíců
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc
KCal225 KCal
Sacharidy38 g
Vláknina6 g
Bílkoviny7 g
Tuky8 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu