ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Celozrnné těstoviny v česnekovo-květákové omáčce s chřestem, houbami a mozzarellou

Celozrnné těstoviny v česnekovo-květákové omáčce s chřestem, houbami a mozzarellou

Jedna z nejlepších omáček na těstoviny, jakou znám. Tato česnekovo-květáková omáčka ve spojení s celozrnnými těstovinami a chutnou dušenou zeleninou, mozzarellou a cherry rajčaty je úplné nebíčko v pusince. Určitě tento zdravý recept vyzkoušejte, ať už k obědu nebo k večeři. Má skvělé nutriční hodnoty - hodně bílkovin a vlákniny a zároveň málo kalorií a tuků. Pochutnají si nejen vegetariáni, ale také každý milovník zdravého životního stylu.

Příprava takového fit oběda není ani vůbec složitá. Připravíme květákovou omáčku, uvaříme těstoviny a podusíme zeleninu. Vše spolu smícháme a dobrota je na světě. Nezabere vám to ani hodinu, zato jídlo zmizí za pár minut.

Chřest obsahuje množství minerálů a vitamínů, má protizánětlivé účinky, pomáhá trávení a je skvělým zdrojem vitaminu A, B, C, E, K, mědi, fosforu, selenu, magnézia a vlákniny. Květák je stejně bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a obsahuje také hodně vlákniny, která podporuje trávení. Spojením těchto kvalitních surovin dostanete výživné a nutričně hodnotné jídlo. Zdravě se stravovat skutečně není tak složité.

Vyzkoušejte tento zdravý recept na těstoviny s květákovou omáčkou. Pevně ​​věřím, že si je zamilujete.

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 400 g celozrnných těstovin (doporučuji tyto)
  • 400 g žampionů
  • 250 g zeleného chřestu
  • 1 cibule
  • 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
  • 200 g čerstvé mozzarelly
  • 100 g cherry rajčat
  • na omáčku:
  • 1 středně velký květák
  • 8 stroužků česneku
  • 100g strouhaného parmezánu
  • 150 ml vody
  • 1 ČL mořské soli
  • 1/2 ČL mletého pepře
  • 1 ČL olivového oleje (doporučuji tento)

Postup

  1. Než začneme s přípravou jídla, upečeme česnek. Díky tomuto kroku získá jídlo zcela nový rozměr chutí.
  2. Česnekové stroužky vložíme do alobalu (nejlépe v celku), polijeme je lžičkou olivového oleje, alobal zavřeme a pečeme 30 minut při 200 stupních.
  3. Květák očistíme, omyjeme a rozebereme na menší kusy.
  4. Kousky květáku necháme vařit ve vroucí vodě po dobu 10 minut.
  5. Uvařený květák přecedíme (150 ml vody uchováme) a vložíme do mixéru spolu se 150 ml vody, v níž se květák vařil.
  6. Do mixéru přidáme mořskou sůl, pepř, upečený česnek zbavený slupky, parmazán a směs rozmixujeme dohladka.
  7. Po rozmixování, omáčku ochutnáme a v případě potřeby dochutíme podle vlastní chuti.
  8. Těstoviny uvaříme ve vroucí vodě doměkka.
  9. Ve větší pánvi osmahneme na rozpáleném olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli.
  10. Přidáme na menší kousky nakrájené žampiony, chřest a zeleninu podusíme doměkka, přičemž ji můžeme v případě potřeby podlévat.
  11. Uvařené těstoviny přecedíme, smícháme s květákovou omáčkou, podušenou zeleninou, cherry rajčaty a nadrobno nakrájenou mozzarellou.
  12. Podáváme teplé.
  13. Dobrou chuť :)
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy55 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal616 KCal
Sacharidy75 g
Vláknina15 g
Bílkoviny32 g
Tuky16 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu