
Zdravý avokádový čokoládový koláč
Pokud hledáte recept s avokádem a máte chuť na něco sladkého, vyzkoušejte tento zdravý avokádový čokoládový koláč. Kombinaci avokáda a kakaa miluji jak v pečených, tak i v nepečených dezertech. Jednoduchý* avokádový čokokoláč budete mít navíc hotový za pár minut.
Tento zákusek je dost sytý a díky avokádu do něj není třeba přidávat žádné jiné tuky. Je bohatý na vlákninu, je poměrně nízkokalorický a má nízký obsah tuku. Rovněž je velmi vláčný a má super intenzivní čokoládovou chuť, i když se do něj čokoláda nepřidává. Jako jeden z mála z mých dosavadních receptů sice obsahuje celozrnnou mouku, ale pokud nemáte intoleranci ani se jí nevyhýbáte, tak si tento koláček určitě připravte. Pokud spíše preferujete recept na koláč s avokádem bez mouky, doporučuji zkusit můj oblíbený fitness dort čokoholiků, který najdete také na mé stránce.
Při pečení použijte horní i spodní ohřev trouby. 1 hrnek představuje standardně objem 250 ml. Nepoužívejte větší, jinak se vám koláček nemusí upéct správně.
Rovněž vás podporuji v experimentování, takže pokud si ho chcete pro sebe vylepšit, určitě to zkuste. Tak šup na recept :)
Ingredience
- 1 avokádo (zralé)
- 3 vejce
- 10 PL (170g) bílého jogurtu
- 5 PL třtinového cukru (doporučuji tento)
- 1 ČL vanilkového aroma
- 1/3 HR vody
- 1/2 HR neslazeného kakaa (doporučuji tohle)
- 1 HR celozrnné špaldové mouky (doporučuji tuto)
Postup
- Nejprve spolu elektrickým ručním šlehačem vyšleháme vejce, avokádo a jogurt.
- Potom přidáme ostatní ingredience a vyšleháme opět dohladka.
- Těsto nalijeme do formy na pečení (velikost zvolte podle toho, jak vysoký koláč chcete mít, já jsem použila 22*22 cm).
- Můžete ho seshora posypat např. kokosem nebo čokoládovými kousky (75% ).
- Pečeme 25-30 minut na 175 stupních.

Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 16 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 82 KCal | |
Sacharidy | 11 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 3 g | |
Tuky | 3 g |