
Lněný toast
Chutné a zdravé nízkosacharidové "toasty" z lněných semínek, které jsou skvělým zdrojem vlákniny, omega 3 mastných kyselin a zdravých tuků. Připravte si je například na způsob francouzských toastů nebo je potřete arašídovým máslem, avokádovou pomazánkou či kvalitním džemem. Domácí bezlepkové lněné toasty jsou výborné k snídani nebo jako lehká večeře.
Pokud tyto toasty chcete připravit naslano, jednoduše vynechejte skořici, rozinky, vanilkový extrakt a namísto jablečného pyré použijte jogurt. Na výběr tak máte hned dvě verze toastů. U nás doma dělávám vždy jeden plech sladkých toastů a jeden ve slané verzi. Jelikož neobsahují mnoho sacharidů ani mouku, perfektně se hodí k večernímu mlsání u televize.
Lněné semínko pozitivně působí na lidský organismus širokou škálou vitamínů, minerálů, flavonoidů, nenasycených mastných kyselin, je plné vlákniny a lignanů. Prokazatelné jsou blahodárné účinky na zdraví člověka. Lněné semínko působí jako prevence, ale i jako důležitý prvek při léčbě rakoviny, autoimunitních onemocnění, aterosklerózy a ischemické choroby srdeční. Je to ověřená prevence a léčba vysokého krevního tlaku, cukrovky 2. typu a také prospěšně ovlivňuje zdraví tlustého střeva.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- 1/2 hrnku mletých lněných semínek (lněné mouky) (doporučuji tyto)
- 1/2 hrnku otrub (nebo mletých lněných semínek)
- 2 vejce
- 4 PL jogurtu nebo jablečného pyré
- 30 g rozinek nebo brusinek
- 1/4 hrnku vody
- 1ČL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- V misce rozmícháme všechny ingredience.
- Vzniklé těsto nalijeme na pečící papír nebo na olejem potřenou pečící formu (rozměr cca 30x20 cm) a rovnoměrně zarovnáme.
- Pečeme 25 minut na 180 °C.
- Upečené těsto rozkrájíme na 6 tenkých toastů.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 6 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 110 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 5 g | |
Tuky | 6 g |