ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Zdravé vánoční/nevánoční perníkové sušenky

Zdravé vánoční/nevánoční perníkové sušenky

Výborné tradiční dánské vánoční perníkové sušenky, předělané do zdravější podoby, kterými můžete provonit svůj byt po celý rok, klidně i mimo Vánoce. Jsou křupavé a lahodné, jejich příprava je dokonce mnohem jednodušší než příprava perníčků. A chutnají tedy stejně dobře, dokonce jsou i nutričně hodnotné. Věřte mi, vyplatí se je vyzkoušet.

Během svého pobytu v Dánsku jsem si v období Vánoc velmi oblíbila jejich tradiční perníkové cookies, nazývané Pebbernodder. Protože mi tak moc chutnaly, dokázala jsem jich na posezení sníst více, než by se patřilo a následně přišly samozřejmě výčitky. Tyto jejich tradiční cookies jsou totiž dost kalorické a bohaté na cukry a tuky. Proto jsem začala vymýšlet, jak by se daly vyrobit ve zdravější a více fit verzi, a po několika neúspěšných pokusech jsem nakonec přišla s tímto receptem, který se na jim velmi podobá. V této verzi jsou tyto vánoční cookies zdravé, bohaté na vlákninu, vitamíny i minerály a také vás dobře zasytí. V hlavní roli účinkují ovesné vločky, celozrnná mouka a med.

Navíc jsou tyto zdravé vánoční sušenky jednoduché na přípravu, vysoce návykové a během pečení krásně provoní celý váš byt. Jsem si jistá, že si na nich bude pochutnávat celá rodina.

1 hrnek = 250 ml

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).

Ingredience

  • 50g másla
  • 1/2 HR medu
  • 1,5 HR ovesné mouky (ovesné vločky pomleté nebo rozmixované dohladka) (doporučuji tyto)
  • 3/4 HR celozrnné mouky
  • 1 ČL skořice
  • 2 ČL perníkového koření
  • 1 vejce

Postup

  1. V malém hrnci rozpustíme máslo, odstavíme ho z tepla a smícháme se zvoleným sladidlem.
  2. Když máslo vychladne, přidáme do něj vejce a rozmícháme.
  3. V misce spolu smícháme všechny suché ingredience a nakonec k nim přimícháme máslovou kaši.
  4. Rukou vypracujeme těsto, které rozdělíme na menší části a z každé uválíme dlouhý valeček, který rozkrájíme na malé kousky.
  5. Ty pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 4 minuty při 200 stupních.
  6. Po 4 minutách snížíme teplotu trouby na 100 stupňů a sušenky sušíme dokřupava a dohněda ještě 20-30 minut.
Kniha Fit recepty 1
Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy45 minut
Vydatnost10 porcí
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal168 KCal
Sacharidy27 g
Vláknina2 g
Bílkoviny4 g
Tuky6 g

Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže

VegetariánskéZdravé dezertyVejce
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu