
Zdravé vánoční/nevánoční perníkové sušenky
Výborné tradiční dánské vánoční perníkové sušenky, předělané do zdravější podoby, kterými můžete provonit svůj byt po celý rok, klidně i mimo Vánoce. Jsou křupavé a lahodné, jejich příprava je dokonce mnohem jednodušší než příprava perníčků. A chutnají tedy stejně dobře, dokonce jsou i nutričně hodnotné. Věřte mi, vyplatí se je vyzkoušet.
Během svého pobytu v Dánsku jsem si v období Vánoc velmi oblíbila jejich tradiční perníkové cookies, nazývané Pebbernodder. Protože mi tak moc chutnaly, dokázala jsem jich na posezení sníst více, než by se patřilo a následně přišly samozřejmě výčitky. Tyto jejich tradiční cookies jsou totiž dost kalorické a bohaté na cukry a tuky. Proto jsem začala vymýšlet, jak by se daly vyrobit ve zdravější a více fit verzi, a po několika neúspěšných pokusech jsem nakonec přišla s tímto receptem, který se na jim velmi podobá. V této verzi jsou tyto vánoční cookies zdravé, bohaté na vlákninu, vitamíny i minerály a také vás dobře zasytí. V hlavní roli účinkují ovesné vločky, celozrnná mouka a med.
Navíc jsou tyto zdravé vánoční sušenky jednoduché na přípravu, vysoce návykové a během pečení krásně provoní celý váš byt. Jsem si jistá, že si na nich bude pochutnávat celá rodina.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- 50g másla
- 1/2 HR medu (doporučuji tento)
- 1,5 HR ovesné mouky (ovesné vločky pomleté nebo rozmixované dohladka) (doporučuji tyto)
- 3/4 HR celozrnné mouky (doporučuji tuto)
- 1 ČL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- 2 ČL perníkového koření
- 1 vejce
Postup
- V malém hrnci rozpustíme máslo, odstavíme ho z tepla a smícháme se zvoleným sladidlem.
- Když máslo vychladne, přidáme do něj vejce a rozmícháme.
- V misce spolu smícháme všechny suché ingredience a nakonec k nim přimícháme máslovou kaši.
- Rukou vypracujeme těsto, které rozdělíme na menší části a z každé uválíme dlouhý valeček, který rozkrájíme na malé kousky.
- Ty pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 4 minuty při 200 stupních.
- Po 4 minutách snížíme teplotu trouby na 100 stupňů a sušenky sušíme dokřupava a dohněda ještě 20-30 minut.

Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 10 porcí |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 168 KCal | |
Sacharidy | 27 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 4 g | |
Tuky | 6 g |