ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Chod
Preference
Alergeny
Surovina
ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Špaldová vánočka

Špaldová vánočka

Zdravá špaldová vánočka, která je jednoduchá na přípravu a hodí se skvěle i na vánoční či velikonoční stůl. Pokud i vy zbožňujete vůni a chuť domácího pečiva, tuto vánočku musíte rozhodně vyzkoušet.

Chuťově se jí nevyrovná žádná vánočka z obchodu a nutričně je na tom také mnohem lépe. Obsahuje zdravou a na živiny hodnotnější špaldovou mouku, kokosový olej a třtinový cukr. Pokud ji chcete připravit zcela bez mléka, stačí použít rostlinné mléko a stejně tak můžete vynechat vajíčko a dopřát ji i alergikům.

Navíc si do ní můžete přimíchat co jen chcete - ořechy, rozinky či jiné sušené ovoce. Je úžasná na snídani s máslem, domácím džemem nebo jakýmkoli sladkým krémem. Nejlepší je v den pečení a přiznám se, nám se vždy podaří sníst ji celou. Na druhý den ji doporučuji ohřát, chutnat bude stejně výborně.

Pokud i vaše děti milují sladké pečivo, neváhejte a vyzkoušejte tento jednoduchý recept na špaldovou vánočku. Její příprava není vůbec náročná, většinu práce za vás musí udělat droždí a čas. Přeji vám tedy hodně trpělivosti při čekání na tuto dobrotu :)

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Ingredience

  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 300 ml vlažného mléka (kravského nebo rostlinného)
  • 1/2 sušeného droždí
  • 5 PL rozehřátého kokosového oleje (doporučuji tento)
  • 80 g třtinového cukru (nebo glukózy)
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový lusk)
  • 1 vejce (lze vynechat)
  • lze dochutit rozinkami, ořechy (podle chuti)
  • špetka mořské soli

Postup

  1. Zahřejeme trochu mléka, přidáme lžičku cukru nebo glukózy a droždí – uděláme kvásek.
  2. Necháme 10 až 15 minut nakynout.
  3. V další misce smícháme mouku se zbytkem hnědého cukru (nebo glukózy), rozinkami, případně i ořechy a špetkou mořské soli.
  4. V hrnku smícháme zbytek vlažného mléka s rozpuštěným olejem, vanilkovým extraktem a připravenou směs smícháme s kváskem.
  5. Pokud do těsta přidáme vejce, bude vláčnější.
  6. Vypracujeme nelepivé těsto, až se začnou dělat bubliny.
  7. Poprášíme moukou a necháme 30 až 60 minut kynout.
  8. Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 dílů.
  9. Ze 3 válečků upleteme základ, který umístíme na plech vyložený papírem na pečení.
  10. Další 2 válečky zpracujeme a rozdělíme je na 3 menší válečky, z kterých upleteme střed a položíme ho na základ.
  11. Poslední váleček rozpůlíme a zamotáme do sebe jako cop.
  12. Tento vrchní cop vedeme vrchem vánočky.
  13. Zformujeme tvar a ještě necháme 20-30 minut na teplém místě kynout.
  14. Připravenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, máslem nebo mlékem, posypeme loupanými mandlemi.
  15. Pečeme nejdřív 8 minut na 200 °C, později teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 45 minut dozlatova.
  16. Tip: Vánočka chutná nejlépe v den pečení. Pokud nám zbyde do druhého dne, doporučuji ji další den před servírováním ohřát.
Kniha Fit recepty 2
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy100 minut
Vydatnost12 krajíců
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc
KCal187 KCal
Sacharidy27 g
Vláknina3 g
Bílkoviny5 g
Tuky7 g

Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže

SnídaněBez laktózyBez vajec
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu