Jednoduchá smažená rýže s brokolicí, vajíčkem a česnekem
Sdílej tento recept s přáteli:
Jednoduchá smažená rýže s brokolicí, vajíčkem a česnekem je chutné jídlo bez masa, které si připravíte poměrně rychle. Recept je ideální volbou, pokud potřebujete spotřebovat již uvařenou jasmínovou rýži z předchozích dní.
Smažená rýže je tradiční asijské jídlo, které se připravuje osmažením uvařené rýže na oleji, spolu s vajíčky a zeleninou či masem. Základem receptu na thajskou smaženou rýži je aromatická jasmínová rýže SOS. Rýže pro přípravu smažené rýže se obvykle vaří předem a nechá se vychladnout na pokojovou teplotu, aby se zabránilo lepení. Potom se rýže osmaží na oleji v pánvi spolu s vybranými surovinami a kořením. Smažená rýže by měla být stále ve formě zrn a ne slepená.
V našem případě si smaženou rýži připravíme v odlehčené verzi, s minimem oleje, abychom dosáhli chutného výsledku. Ze zeleniny použijeme brokolici, mrkev a hrášek. Brokolici doporučuji pouze orestovat na pánvi, není třeba ji předem vařit – zůstane tak jemně křupavá.
Věřím, že vám tato verze smažené rýže bude chutnat. Dobrou chuť :)
Ingredience
100 g rýže SOS Jasmine (nebo 250 g rýže připravené z předešlého dne)
250 ml vody
1/2 ČL soli
200 g brokolice
100 g mrkve
50 g mraženého hrášku
1 PL oleje
2 PL sójové omáčky
1 menší cibule
3 stroužky česneku
2 vejce
špetka čerstvě namletého pepře
pórek
Postup
Pokud nemáme uvařenou rýži z předešlého dne, uvaříme si čerstvou. Rýži propláchneme pod tekoucí vodou, a poté ji v hrnci zalijeme s 250 ml vody.
Přidáme 1/2 lžičky soli a vaříme ji pod pokličkou na slabším plameni doměkka (přibližně 15 minut). Potom rýži necháme vychladnout na pokojovou teplotu, aby se nám v závěru nelepila.
V pánvi wok nebo větším hrnci si na rozpáleném oleji orestujeme do sklovata nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme prolisované stroužky česneku, na drobno nakrájenou mrkev, hrášek, omytou a nadrobno nasekanou brokolici, sójovou omáčku a pepř.
Zeleninovou směs restujeme na silnějším plameni přibližně 5 minut. Pokud se připaluje k pánvi, můžeme ji podlít trochou vody.
Potom k zelenině přidáme dvě vajíčka a směs minutu mícháme.
Potom k zelenině přidáme vychlazenou rýži a mícháme přibližně 2 minuty, aby se všechny chutě propojily.
Na závěr přidáme nakrájený pórek a jídlo servírujeme teplé.
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!